Aurinkovoimalat tarvitsevat hyvin vähän huoltoa ja juuri siksi valvonta, huolto ja tarkastukset ovat erittäin tärkeitä. Huoltovapaita aurinkovoimaloita ei ole olemassa.

Yleensä aurinkovoimalan omistajan ei tarvitse tehdä muuta kuin hiukan seurata voimalansa kuntoa ja toimintaa. Kattotyypistä ja olosuhteista riippuen saattaa tapahtua lumen kinostumista tai syksyn putoavat lehdet jäävät varjostamaan paneeleita. Vesisade hoitaa yleensä paneeleiden puhdistamisen ja lämpiävä sää sulattaa lumen, mutta joskus tarvitaan myös toimenpiteitä.

Tavallisen kuluttajan ei kuitenkaan pidä katolleen kiivetä, vaan siihen tarvitaan aina alan ammattilainen. Tässä tulemme siihen, että hyvä aurinkojärjestelmän toimittaja jättää aina asiakkaalle dokumentaation, josta käy ilmi etävalvonnan parametrit, kuten verkkoyhteys, sekä myös huoltoon ja ylläpitoon liittyvät seikat ja tarvittavat yhteyshenkilöt tai -yritykset.

Hyvin harvoin aurinkovoimala saattaa myös rikkoutua, jolloin takuukysymykset nousevat esiin. Täysin huoltovapaita aurinkovoimaloita ei ole, mutta laadukas järjestelmätoimittaja ohjeistaa – ja on olemassa vielä vuosienkin kuluttua.