Tanskalaisten myönteinen asenne uusiutuvaan energiaan on siivittänyt maan energiapolitiikan kehitystä. Lukuisista tuulimyllyriveistään tunnettu maa on myös edelläkävijä aurinkoenergian parissa. Lämpölaitoksia rakennetaan joukkorahoituksen voimalla.

 

 

Løgumklosterin kaukolämpövoimala Etelä-Tanskassa kerää lämpöä auringosta. Noin 3500 asukkaan paikkakunnalla on tähtäimessä tuottaa 50–60 prosenttia kaukolämmöstä aurinkokeräimillä vuoteen 2017 mennessä.

Tanskassa aurinkolämpö on suuressa suosiossa koko maassa. Tanskan kokonaistavoite on tuplata aurinkolämpökeräimien määrä vuoden 2016 aikana. Tämä on ennuste ja jos hyvin käy, tuotettu määrä on tätäkin isompi.

IMG 0082

Sundial Finland Oy:n Jarno Kuokkanen ja Samppa Takala järjestivät tutustumismatkan Løgumkloster Fjernvarmen lämpölaitokseen syyskuussa. Kuvassa (vasemmalta): Tero Pyykkö, Leppäkosken Lämpö Oy; Peter Andersen, Løgumkloster Fjernvarme; Miika Kilgast ja Patrick Jansson, Savosolar Oy; Juho Nuutinen, Tervon kunta; Samppa Takala ja Jarno Kuokkanen, Sundial Finland Oy ja Hannu Vilkkilä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Kuva: Heini Jokinen, ATY.

Maailman suurimmat aurinkolämmön keräimet tulevat Suomesta

Løgumkloster Fjernvarme tuottaa aurinkolämpöä suomalaisilla keräimillä. Maailman suurimmat sarjavalmisteiset aurinkolämpökeräimet ovat mikkeliläisen Savosolarin käsialaa.

”Tanskan markkinoille on vaikea päästä, mutta me onnistuimme voittamaan innovaatiopalkinnon keräinteknologiallamme vuonna 2011, jonka myötä saimme maailmanlaajuisesti positiivista julkisuutta. Hyötysuhde teknologiallamme on tehokkaampi kuin kilpailijoillamme. Tanskan kaupat lyötiin lukkoon vuonna 2014”, kertoo Miika Kilgast, Savosolarin Suomen ja Itä-Euroopan myyntivastaava.

Savosolar Logumkloster aerial 2 9600 m2

Aurinkolämpökeräimiä on Løgumklosterissa tällä hetkellä 654 kappaletta, pinta-alaltaan 9600 neliömetriä. Vuodenvaihteen jälkeen rakennetaan vielä 5000 neliötä lisää. Seuraava, sitäkin suurempi laajennus on myös suunnitteilla ja vuoden 2017 aikana tanskalaiselle pellolle asennetaan peräti 35 000 neliömetriä lisää aurinkolämpökeräimiä.

Tanskalaisten investointi on ollut Savosolarille iso kauppa, josta on uutisoitu viime ja kuluneena vuonnavaltakunnan medioissakin.

Asiakas omistaa aurinkokeräimet

Løgumkloster Fjernvarme on paikkakunnan oma kaukolämpölaitos. Laitos toimii osuuskuntana ja on käytännössä rahoitettu 1500 asiakkaan toimesta joukkorahoituksena. Toisin sanoen, asiakkaat omistavat lämpölaitoksen.

Asiakkaina on yksityisten asuintalojen lisäksi kunta ja paikallisia yrityksiä, jotka käyttävät myös kaukolämpöä rakennuksissaan. Kaikki alueen kaukolämmön tarpeesta tulee tästä laitoksesta.

Yhtäältä tanskalainen energiapolitiikka ja toisaalta kansan kollektiivinen kulttuuri mahdollistavat energiantuotannon joukkorahoituksen ja lähituotannon. Lämpöenergian tuotanto ei lain mukaan saa olla liikevoittoa tavoittelevaa vaan lämpöenergia nähdään yleisenä hyödykkeenä, jolla ei saa tehdä bisnestä.

Savosolarin Tanskan ja Keski-Euroopan myyntivastaava Patrick Jansson valottaa myös tanskalaisten asennetta, joka helpottaa Løgumklosterin kaltaisten laitosten rakentamista:

”Tanskalaiset ovat satojen vuosien ajan toimineet kollektiivisesti. Esimerkiksi maanviljelijät ovat yhteistuumin hankkineet työkoneita ja hoitaneet alueen maataloutta yhdessä, joten asenne on siirtynyt luonnollisesti tähän päivään. Ei ole lainkaan erikoista, että tässä maassa rahoitetaan kyläyhteisöissä lämpövoimala paikallisten toimesta.”

Aurinkoenergian varastointi kasvattaa tehokkuutta

Løgumklosterin kaukolämpölaitos perustuu monimuotoiseen energiantuotantoon. Entinen maakaasulaitos on muutettu aurinkolämmön, pellettikattilan ja maakaasun hybridilaitokseksi. Aurinkolämmön tuotanto alkoi kesäkuussa 2015.

Aurinkolämpö kattaa tällä hetkellä 20 prosenttia paikkakunnan lämmöntarpeesta ja pellettikattila 30 prosenttia. Vuonna 2017 laitos tuottaa yli 50 prosenttia alueen kaukolämmöstä aurinkoenergialla, kun 150 000 kuution varastointiallas ja 35 000 neliömetriä lisää keräinpinta-alaa saadaan rakennettua. Tällä hetkellä energiaa varastoidaan kahteen säiliöön, nekin ovat kohtuullisen isoja, 2000 ja 5000 kuutiota.

Løgumkloster Fjernvarme teki muutama vuosi takaperin asiakkaille ehdotuksen aurinkolämpöön ja pellettiin siirtymisestä.

“Asiakkaat näkivät alusta pitäen investoinnin järkevänä, sillä aurinkolämmön hinta on huomattavasti alhaisempi kuin maakaasun”, toteaa Peter Andersen, Løgumkloster Fjernvarmen operatiivinen johtaja.

”Kaikki energiahan tulee lopulta auringosta! Auringon suora hyödyntäminen on taloudellisesti järkevintä, ja toisaalta useampaan energianlähteeseen sijoittaminen turvaa lämmöntuotannon kohtuullisella hinnalla, vaikka taloudelliset suhdanteet vaikuttaisivatkin yhteen polttoaineeseen”, kiteyttää Patrik Jansson.