Asko Myntti, Keksijä, Vaasan kaupunki Vähäkyrö 044 554 2336

Läpi vuoden ulottuva kasvihuonetuotanto on Suomen olosuhteissa erittäin haasteellista. Perheyritykset kamppailevat kasvaneiden sähkö- ja lämmityskulujen kanssa ja merkityksellinen osa yrityksistä on joutunut lopettamaan toimintansa. Samaan aikaan EU- sisämarkkinakaupan kautta sekä 3- maista tulevan tuonnin myötä vihanneksia ja kukkia virtaa Suomen markkinoille enenevässä määrin.

Kasvihuonetuotannon ongelma on auringonvalon vähäisyys sekä kylmyys talvisin. Toisaalta kesäisin on haasteena liika kuumuus, joka stressaa kasveja ja käytännössä vaikeuttaa kasvituotannossa tavallisen hiilidioksidi-ilmalannoitteen käyttöä tuuletustarpeen ollessa valtaisa.

Esittämäni perusväittämän mukaan nykyiset kasvihuonetuotannon käytössä olevat rakenneratkaisut eivät käytännössä sovellu olosuhteisiimme lainkaan. Aurinkoenergiaa paremmin hyödyntämällä suoraan, sekä heijastuksen ja kalliolämmön avulla – rakennuksen valotekniset ominaisuudet sekä energiatalous paranevat erittäin merkityksellisesti. Kasvihuoneen tuotantokyky ja kannattavuus on mahdollista nostaa aivan toiselle tasolle.

Mikä uutuusmallissa poikkeaa nykyisiin kasvihuoneisiin verrattuna: Rakennuksessa on noin kolme kertaa korkeammat pystysuorat seinät etelään sekä itään ja länteen verrattuna perinteisiin malleihin. Nykymalleissa 600 mrakennuksen seinän korkeus on tyypillisesti kaksi metriä, kun uutuusmallin vastaava seinämitta on kuusi metriä.

Piharatkaisuna on optimikulmiin asennettu kiillotettu ruostumaton teräs. Pinnan tehtävänä on ohjata ulkopuolelta heijastuvaa auringonvaloa sisään. Kasvihuoneessa on samankaltainen poistoilmanvaihtoilman lämmön talteenottojärjestelmä, jota tekniikkaa on jo liike- ja teollisuusrakennuksissa käytössä – mutta joka toistaiseksi ei kasvihuoneissa ole yleistynyt. Kalliolämpöjärjestelmällä (aurinkoenergiaa maaperästä) kyseinen IV- laitteisto voidaan pitää sulana kovillakin pakkasilla. Kalliolämpöjärjestelmää käytetään kesäaikana tuloilman jäähdyttämiseen ja samalla kuivaamiseen ja käyttökustannukset ovat pieniä.